Idealna dla dzieci i seniorów. Zupa krem z kurczaka jest delikatna, a smaczna i odżywcza
Taką zupę z kurczaka można podać najmłodszym i najstarszym domownikom, bo jest delikatna i lekkostrawna. Nie oznacza to jednak, że nie może być doskonałym obiadem dla całej rodziny. Delikatną bazę można doprawić według uznania lub dodać do niej ulubione, wyraziste dodatki – kilka smacznych inspiracji znajdziesz niżej.
Jak zrobić zupę krem z kurczaka?
Bazą zupy jest kurczak, a dokładnie filety z piersi i filety z udek (możesz też wybrać jeden rodzaj mięsa, np. tylko filety z piersi, jeśli zupa ma mieć mniej tłuszczu). Wystarczy mięso ugotować z warzywami i zmiksować na gładki krem. Jeśli chcesz (taką opcję podajemy w przepisie) możesz do kremu dodać także śmietanę (osiemnastkę lub delikatniejszą w smaku, ale bardziej kaloryczną kremówkę). Warto pamiętać, że podczas gotowania białko z mięsa będzie się ścinać: można je zebrać łyżką cedzakową.
Rada: do gotowania można dodać różne warzywa, za każdym razem nieco zmieniając smak i wygląd zupy. Świetnie pasują tu różyczki brokuła lub kalafiora, liście szpinaku, ale też seler korzeniowy lub naciowy.
Przepis: Zupa krem z kurczaka
Pożywna i lekka zupa drobiowa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 159 w każdej porcji
Składniki
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 filety z udek
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówPokrój warzywa w kostkę, kurczaka na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła całość, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Robienie kremuWyjmij listek laurowy i kulki ziela, zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku i jeśli chcesz, dodaj śmietanę.
Inne pomysły na zupę krem z kurczaka
Podstawowy przepis daje zupę bardzo delikatną w smaku. Można do niej dołożyć różne dodatki, które sprawią, że nabierze charakteru. To na przykład:
- posiekana drobno natka pietruszki: zdrowy dodatek, który sprawi, że zupa nabierze koloru i świeżości, dodaj ją już do gotowego kremu,
- posiekany drobno koperek,
- tarty żółty ser, który doda wyrazistości i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca (również dodaj go już do gotowej zupy wyłożonej na talerze),
- grzanki zrobione z pieczywa lub groszek ptysiowy,
- przesmażona na maśle cebula,
- dobra oliwa z oliwek (skrop nią zupę na talerzu),
- serek topiony zamiast śmietany (dodaj do miksowania).